Działanie aloesu

Cudowny aloes. Nauka potwierdziła korzystne działanie aloesu

Magdalen Nawrocka
Marzec 22 2017

Leczniczy aloes

Aloes jest to silny środek bakteriobójczy, przeciwzapalny oraz przeciwbólowy. Z tego co wiemy jego wyjątkowych właściwości jest bardzo wiele. Postaramy się powiedzieć o nim, ponieważ od wieków jego lecznicze właściwości są cenione. Dziś podpowiemy jakie działanie terapeutyczne ma aloes i czy warto decydować się na stosowanie jego najbardziej popularnej odmiany a więc Alore Vera.

Czasem okazuje się, że działanie może być odkryte przypadkiem. Tak jak w momencie, gdy pewna osoba zatarła sobie oczy pyłem gipsowym. W takiej sytuacji nic jej nie pomagało, aż w pewnym momencie idąc za porada zdecydowała się na stosowanie okładów z aloesu. Okazało się, że już sok rozcieńczony z liści sprawił, że oko poczuło się lepiej i udało się pokonać dolegliwości. Jest to jeden z przykładów tego jak aloes może na nas doskonale działać.

Aloes - na odporność, trawienie i skórę

Ta roślina, która jest zawsze zielona uprawiana jest obecnie w warunkach pokojowych oraz szklarniowych. Choć aloes naturalnie może dorosnąć nawet do piecu metrów w przypadku hodowli w Polsce ma najczęściej około metr i nie zawsze w ogóle kształci się pęd kwiatowy. Jeśli hodujemy w domu aloes, surowiec miąższ czy sok, którego używamy powinien być przygotowany z roślin, które mają przynajmniej trzy lata. Po tym jak liście będą oberwane należy je przechować kilka dni w lodówce, najczęściej około 2 tygodnie.

Naturalny aloes

Często traktuje się aloes jako zbawienie ostatnich lat, ale w praktyce jest to bardzo dobrze znana już przed laty roślina. Obecnie udało się po prostu wytłumaczyć dokładnie na czym polega działanie aloesu i jak wiele ma on dobrych właściwości. Większość zalet jest już potwierdzona i dlatego nie trzeba się aloesu obawiać. Można liczyć na pokonanie bakterii, grzybów, działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz regenerujące.

Miód aloesowy (wzmacnia łagodzi stany zapalne)

Przygotowanie miodu nie jest trudne. Zmiażdżone liście należy mieszać z miodem w proporcji ½ i następnie mieszamy wszystko powoli aż do wrzenia i odstawiamy, aż wystygnie. Potem jeszcze raz gotujemy. Wszystko należy przecedzić i następnie będziemy mogli przelać i przechowywać w lodówce, każdego dnia zamiast cukru można dodawać go do herbaty, by poprawić jej smak.

Udostępnij