Właściwości lecznicze i zastosowanie aloesu

Magdalen Nawrocka
Soczyste i mięsiste liście aloesu to przysłowiowa skarbnica cennych substancji zdrowotnych. Sok z aloesu skutecznie niweluje objawy alergii, leczy trudno gojące się rany, obniża poziom glukozy we krwi i poprawia odporność. Preparaty kosmetyczne i medyczne z wykorzystaniem aloesu pomagają w wielu dolegliwościach skórnych, m.in. łagodzą owrzodzenia, oparzenia i leczą rany.
Aloes w naturalnych warunkach wygląda zupełnie inaczej niż popularne i bardzo urodziwe rośliny doniczkowe. Aloes rośnie głównie na Madagaskarze i Wyspach Kanaryjskich, dorastając nawet do czterech metrów wysokości.
Wielkość rośliny nie ma jednak wpływu na jego właściwości – w mięsistych liściach aloesu można znaleźć wiele aktywnych substancji. m.in. aloinę, barbaloinę czy aloeemodynę. Wyciąg z liści aloesu znajduje zastosowanie w farmacji, głównie jako składnik leków wzmacniających i bakteriobójczych. Badania naukowe dowodzą, że aloes wspomaga leczenie chorób nowotworowych – wykonane testy laboratoryjne potwierdziły m.in. korzystny wpływ aloeemodyny w powstrzymywaniu rozwoju białaczki.
Aloes na różne dolegliwości
Przeczyszczające i żółciopędna właściwości aloesu są znane i cenione od wieków. Należy jednak pamiętać, że preparaty zawierające wyciąg z aloesu należy stosować z umiarem, fakt ten dotyczy zarówno produktów gotowych, jaki przygotowywanych w domu. Nadmiar aloesu może przyczynić się do niekorzystnych procesów, np. wypłukiwania elektrolitów z organizmu, głównie potasu. Preparatów aloesowych nie powinny także stosować kobiety w ciąży.
Od wieków znane są właściwości aloesu w zakresie leczenia oparzeń- wystarczy przeciąć liść i przyłożyć do rany, a proces gojenia ulegnie znacznemu skróceniu. Maści aloesowe warto stosować w przypadku wystąpienia dolegliwości skórnych, do których należą odleżyny, owrzodzenia czy rany popromienne.
W składzie aloesu znajdują się także antyprostaglandyny, które zatrzymują procesy zapalne i wykazują właściwości przeciwbólowe, dlatego też preparaty aloesowe warto stosować w przypadku nerwobóli, reumatyzmu czy gośca.
Ostatnie wyniki badań dowodzą, że spożywanie soku z aloesu skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, dlatego też jest zalecane cukrzykom.
Aloes na odporność
Sok z aloesu korzystnie wpływa na układ immunologiczny, wspomagając organizm w walce z chorobą – z całą pewnością jest to najcenniejsza właściwość aloesu.
Aloes należy do grupy sukulentów – roślin, które magazynują wodę, dlatego też jest to roślina, która doskonale znosi suszę. Bardzo lubi słońce i najlepiej czuje się na oknie, w piaszczysto-gliniastej ziemi, umiarkowanie podlewanej.
Do celów leczniczych można wykorzystywać aloesy nie młodsze niż trzyletnie, o liściach sięgających 20 cm długości. Tydzień przed zbiorem nie należy podlewać rośliny.
Aloes hodowany w domowych warunkach może być stosowany podczas leczenia objawów łuszczycy, egzemy i alergii, czyli chorób o podłożu immunologicznym.
Wyciąg z aloesu jest głównym składnikiem Biostyminy, Boldaloiny i Alaxu.
Wzmacniające wino z aloesem:
50 dag liści aloesu
1/2 l wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki miodu
4 łyżki spirytusu
Liście należy umyć, osuszyć, włożyć do papierowej torebki i przez tydzień przechowywać w lodówce. Następnie należy je posiekać, dodać pozostałe składniki, zamknąć w szczelnej w butelce i pozostawić w ciemnym miejscu. Po upływie 4-5 dni wino należy przecedzić, wlać do właściwych butelek i przechowywać w lodówce.
W pierwszym tygodniu kuracji należy pić 3x dziennie po łyżeczce, godzinę przed posiłkiem, następnie przez 4 tygodnie po łyżce stołowej, a w kolejnych 4 tygodniach ponownie po łyżeczce.