Poradnik

Dlaczego warto pić sok z aronii?

Magdalen Nawrocka
lip 24 2020

Sok z aronii jest jednym z tych, które warto mieć pod ręką przez cały rok. Owoce aronii znane są przecież z tego, że są bogate nie tylko w witaminy. Znajdują się w nich również związki mające pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pomagają w bronieniu się przed chorobami, są przy tym w stanie obronić nas nawet przed szczególnie groźnymi schorzeniami takimi, jak choćby rak oraz miażdżyca. Oczywiście, nie są to wcale jedyne właściwości lecznicze aronii.

Sok z aronii zwraca na siebie uwagę choćby dlatego, że ma naprawdę piękny kolor. Ciemna, głęboka czerwień przyciąga nasz wzrok, a przecież także właściwości prozdrowotne soku uzasadniają to, że wiele osób sięga po niego szczególnie chętnie. Zwykle zwraca się uwagę na to, że możemy mówić o nim jako o antidotum na szereg tak zwanych chorób cywilizacyjnych. Sok z aronii jest skuteczny choćby w walce z miażdżycą i nadciśnieniem, chorobami oczu, a nawet – z chorobą nowotworową. Powstaje z wykorzystaniem jagód aronii czarnoowocowej. Krzew ten nie pochodzi z Europy, klimat panujący na naszym kontynencie bardzo mu się jednak spodobał. Także w Polsce aronia nie tylko bardzo dobrze rośnie, ale także owocuje i już od pewnego czasu cieszymy się mianem potentata w jej uprawie. Ona sama pochodzi z Ameryki Północnej i należy do tej samej rodziny, co doskonale znana w Polsce jarzębina. Jej sprowadzenie do Europy nie było przy tym wcale przypadkowe. Zadecydował o tym Miczurinow, rosyjski sadownik zajmujący się hodowlą całkowicie nowych gatunków roślin. Być może charakterystyczna dla niego tendencja do przekształcania przyrody nie jest czymś, co zapisuje się na jego korzyść, nie ulega jednak wątpliwości, że aronia okazała się być jego darem dla kontynentu. To właśnie jej owoce potrafią być skutecznym lekiem na wiele chorób cywilizacyjnych.

Szukasz w 100% naturalnego soku z aronii? Zobacz więcej na http://korabgarden.pl/soki/sok-z-aronii/ >>

Przeciwutleniacze, które znajdują się w aronii, zasługują na szczególną uwagę. Przypuszcza się, że są w stanie ochronić nas przed chorobą nowotworową. Z kolei obecna w tym owocu witamina P to barwnik, który nie tylko nadaje owocom kolor, ale również chroni roślinę przed bakteriami, wirusami oraz grzybami. Aronia nie musi bać się także szkodliwego promieniowania słonecznego oraz różnego rodzaju insektów. Gdy ją zjadamy, dobroczynny wpływ witaminy P przenosi się także na nasz organizm.

Lista witamin, które możemy znaleźć w aronii, jest zresztą jeszcze bardziej rozbudowana. Poza witaminą P i witaminą C mamy tu do czynienia z bogatą grupą witamin z grupy B wraz z kwasem foliowym. Ważnym składnikiem jest także witamina E. Bioflawonoidy sprawiają, że witamina C jest wchłaniana szybciej. Przyczyniają się jednak również do tego, że samo jej działanie także staje się bardziej efektywne. Co więcej, przyczynia się to również do bardziej wydajnej pracy innego cennego przeciwutleniacza – witaminy E. Tak silna brygada antyoksydantów sprawdza się znakomicie jako wsparcie dla układu odpornościowego. Jest w stanie bronić komórki przed wolnymi rodnikami i ich szkodliwym wpływem, a tym samym – chroni je także przed zmianami o charakterze nowotworowym.

Udostępnij