Zdrowy sok z aloesu

Sok i nalewka z aloesu – jak je zrobić?

Sebastian Bukowski
Kwiecień 10 2017

Przepis na sok z aloesu

Aloes ma wiele dobrych właściwości. Warto wykorzystać je by podnieść odporność i zregenerować swój organizm. Oto kilka wskazówek, począwszy od kupna rośliny i uprawy, aż do przepisów na wykonanie soku i nalewki

W jaki sposób uprawiać aloes?

Przede wszystkim, roślina ta potrzebuje piaszczystego podłoża oraz w miarę jasnego stanowiska – nie można jednak ustawić go w pełnym słońcu. Zbyt częste podlewanie doprowadzi do gnicia korzeni, wystarczy podlewać aloes raz lub dwa razy na tydzień. Idealne do przygotowywania nalewek i soków liście uzyskuje się z gatunku Aloe vera. Liście powinny pochodzić z rośliny w konkretnym wieku – mającej więcej niż dwa lata, jednak mniej niż pięć. Kupno rośliny o wysokości około 30 cm pozwala wykorzystać od razu dolne liście. Obecność pędów bocznych świadczy o tym, że roślina ma co najmniej rok.

Jak przygotować liście do ucięcia na sok? Należy na dwa tygodnie przerwać podlewanie rośliny. Do ucinania liści używa się ostrego noża. Po ucięciu liści tuż u nasady należy na 24 godziny włożyć je do lodówki, by zwiększyć aktywność składników. Po schłodzeniu liście nadają się do przygotowania soku lub nalewki.

Sok aloesowy

Do soku z aloesu pasują przeróżne dodatki, jednak najpopularniejsze są cytrusy i miód. Liście należy pozbawić brzegów z kolcami i wydrążyć z nich miąższ. Odpowiednią porcją będzie pęk liści, który można objąć dwiema dłońmi. Następnie uzyskany miąższ wrzucamy do uprzednio przygotowanego soku z ulubionych cytrusów. Spory pęk liści i 1/2 litra soku miksujemy aż do uzyskania względnie jednolitej, zawiesistej cieczy.

Napój aloesowy

Można przechowywać sok w lodówce około tygodnia. Z kolei dodatek miodu przedłuża okres przydatności do spożycia. Liście po wyciągnięciu z lodówki myjemy i przekładamy do miksera lub sokowirówki w całości. Gotowy sok, przetarty przez sito i z dodatkiem łyżki miodu, przechowujemy w ciemnej butelce w lodówce i zażywamy po 2-3 łyżeczki dziennie. Można mieszać go z sokami cytrusowymi.

Nalewka z aloesu

Początkowe przygotowania są podobne, jak podczas przyrządzania soku – liście należy włożyć do sokowirówki lub zmiksować i przetrzeć przez sito. Czerwone wino w proporcji 1:1 do soku oraz 200 g płynnego miodu mieszamy, przelewamy do ciemnej, szklanej butelki i odstawiamy na 10 dni.

Tak przygotowana nalewka w dawce wynoszącej jeden mały kieliszek dziennie wzmacnia organizm. Z kolei na problemy trawienne świetne remedium stanowi podobnie przygotowana nalewka z 50 g miodu, 50 ml spirytusu lub wódki, oraz 100 g zmiksowanego aloesu. Taką nalewkę wystarczy pić przed posiłkami, po jednej łyżeczce. Trzeba też przechowywać ją w lodówce.

Udostępnij